Voetenbankje stofferen | CouleurCouleur

CouleurCouleur

Mijn account

Een voetenbankje met veringen stofferen

Alle fundamentele stappen om te kunnen stofferen zitten in een voetbank. Je werkt er met veringen, jute singels en polyether (mousse). Een leuke manier om de basics van het stofferen te bekijken!

Gereedschap

  Je hebt tijdens de workshop wel gemerkt dat een pneumatisch nietpistool, aangesloten op een compressor het gemakkelijkste werkt. Een goed nietpistool is namelijk een onmisbaar gereedschap voor de stoffeerder. Maar je hoeft daarom niet onmiddellijk te investeren. Voor eenmalige werkjes kan je ook gewoon gebruik maken van een handmatig nietmachine. Dit is te koop in iedere doe-het-zelf zaak. Het is vermoeiender, maar volstaat voor kleinere werkjes.
Nietjes

De nietjes die we in de workshop gebruiken zijn 12 mm lang. 10 en 12 mm zijn de meest gebruikte maten, dus houd daar rekening mee bij de aanschaf van een pistool. Een professionele stoffeerder gebruikt nietjes variërend tussen 6 en 14 mm.

Jute sangels of singels
Singels / sangels
De kwaliteit van de jute sangels heeft een grote invloed op de houdbaarheid van het meubel. De sangels werken namelijk als platform waarom de rest van het materiaal rust. In de workshop nieten we de sangels onderaan het frame. Je kan ook de sangels bovenop het frame nieten. Dan werk je zonder veringen.
Veringen
Veringen
Om te kijken of je veer wel goed recht is, druk je met de platte hand op de bovenkant. Doe dit op een vlak oppervlak, zoals een tafel. De twee uiteinden mogen elkaar niet raken en de veer mag niet zijdelings buigen. Loopt het fout, dan kan je de veer nog manueel bijwerken door ze te plooien.
Mousse
Voor de voetenbank gebruikten wij een harde mousse van 3 cm. Je koopt stoffeermousse op basis van twee criteria: de densiteit en de dikte. Je kan ook verschillende densiteiten gebruiken per stoel. Zo gebruiken stoffeerders vaak een hardere mousse voor het zitvlak (duurder) en een zachtere voor de rug (goedkoper).
Dacron of polyester vulling
Gebruik altijd een stuk Dacron tussen de mousse en de stof. Deze vulling camoufleert imperfecties in de mousse. Het is bovendien heel erg hygiënisch en maakt het gemakkelijker om de stof aan te brengen. Wij gebruiken Dacron van 200 gram.

 

 

 Meet het midden We beginnen! Meet eerst het midden van de voetenbank aan alle kanten duid en aan.
Platform van sangels Nu maken we een platform van jute sangels. Gebruik de volledige rol
sangels, dus niets knippen. Begin in het midden. Laat enkele centimeters
sangel over en niet vast. Plooi de sangel om en niet opnieuw vast. De vouw van de sangel mag niet verder dan het frame lopen, anders krijg je
straks een hobbelig resultaat aan de zijkant.

Werken met een sangel spanner

(1)

Manueel de sangels aanspannen is eigenlijk niet mogelijk, dus gebruiken we een sangelspanner. Plaats de groef tegen het houtwerk en prik de puntige naalden in de sangel. Trek zo tot er genoeg spanning is. Wat is genoeg spanning? De sangel staat heel hard gespannen, maar het houtwerk mag niet buigen. Nog belangrijker is dat alle sangels evenveel
gespannen zijn. De sangels in de andere richting moet je langs de andere sangels weven.
6 koperen veringen Voor de voetenbank werken we met 6 veringen. Plaats de veringen even ver van elkaar en van de rand. Markeer de plaats met een pen en neem de veringen weer weg. Het is belangrijk dat je met één veer tegelijk werkt, anders kunnen ze verstrikt geraken.
Veringen naaien aan het platform Nu gaan we de veringen aan de sangels naaien. Gebruik drie steken per veer. Met een lange naald maak je een lus, zo dicht mogelijk tegen de veer. Nadat je de eerste veer afgewerkt hebt, ga je verder naar de dichtste volgende veer. De volgorde is niet belangrijk, zolang je maar aan een uithoek begint en eindigt.
De veringen verbinden. Begin met de middelste rij. Sla een nagel aan ieder uiteinde, in het midden. Bind het touw vast aan de eerste nagel en sla
de nagel in het hout. Van daar uit ga je naar de voorlaatste toer. Ga zo voort naar de andere kant van de vering. Van daar werk je af tot de overkant. Doe dit zowel horizontaal als verticaal.
Veringen bedekken met jute Gebruik een stuk zware jute om de sangels te bedekken. Heb je geen jute, dan kan je ook gewoon een stuk stof gebruiken. Deze jute zal de levensduur van de mousse verlengen.
Polyether mousse De polyether mousse komt helemaal over de rand van de voetenbank, zodat je het hout niet kan voelen. Bij iedere stap van het stofferen, zowel mousse, dacron als stof, is het belangrijk dat je evenwijdig werkt. Begin eerst in het midden, niet vast. Ga dan over naar de overkant en niet vast. Zo doe je eerst het midden van iedere zijde. Dan nemen we het midden van het midden. Pas op het laatste werken we aan de hoekjes.

Het is belangrijk om altijd een stukje Dacron of polyester vulling te gebruiken tussen de mousse en de stof. Dit heeft verschillende redenen:

  1. Verlengt de levensduur van je mousse.
  2. Verbergt kleine imperfecties in de mousse.
  3. Zorgt dat het stofferen gemakkelijker gaat omdat de stof beter glijdt.

 

Eindelijk! Het eindelijke stofferen is de meest belonende van het hele proces. Onder invloed van dagelijks gebruik zal de stof een beetje rekken. Daarom is het belangrijk dat je de stof heel goed aanspant. Maar nog belangijker: de stof moet overal evenveel aangespannen zijn. Werk je met een patroon in de stof, zorg er dan voor dat de lijn of de tekening juist in het midden loopt. Pas vooral goed op met lijntjes of ruitjes, die moeten perfect recht lopen. Niet de stof vast onderaan de bank.

 

 (1) http://www.wonkeedonkeetools.co.uk