Soorten stoffen | CouleurCouleur | CouleurCouleur

CouleurCouleur

Mijn account

Type stoffen

Slijtvastheid van stoffen: Martindale en Wyzenbeek

Martindale

Houd rekening met de slijtvastheid van uw stof. De slijtvastheid en duurzaamheid van de stof wordt uitgedrukt in Martindale. De stof wordt strak getrokken over een Martindale-apparaat. Kleine schijfjes van kamgaren of gaas wrijven voortdurend tegen de stof. De test eindigt wanneer de eerste twee draden breken. Dit wijst dan op het aantal Martindale.

Opgepast: een zware stof wijst niet noodzakelijk op een slijtvaste stof!

 • Decoratief (minder dan 6,000 Martindale) – niet geschikt voor algemeen gebruik op meubel. Wél voor kussens. 
 • Normaal gebruik (6,000 tot 15,000 Martindale) – voor meubels met sporadisch gebruik: een decoratief zeteltje waar weinig op gezeten wordt, een mooie bijzetstoel.
 • Intensief gebruik (15,000 tot 30,000 Martindale) – geschikt voor alledaags gebruik: keukenstoelen die je dagelijks gebruikt of de sofa.
 • Zeer intensief gebruik (meer dan 30,000 Martindale) –geschikt voor heel zwaar gebruik: bureaustoelen, stoelen in een wachtzaal, vergaderzaal, etc.

 

Wyzenbeek

 • Decoratief (minder dan 6,000 Wyzenbeek) – niet geschikt voor algemeen gebruik op meubel. Wél voor kussens. 
 • Normaal gebruik (6,000 tot 15,000 Wyzenbeek) – voor meubels met sporadisch gebruik.
 • Intensief gebruik (15,000 tot 25,000 Wyzenbeek) – geschikt voor alledaags gebruik.
 • Zeer intensief gebruik (meer dan 25,000 Wyzenbeek) –geschikt voor zeer zwaar gebruik.
Natuurlijke versus synthetische stoffen

Een vaak voorkomende vraag: kies ik beter voor katoen of polyester? Of toch een linnen? Welke samenstelling is beter? En is katoen of linnen niet beter voor de natuur? 

Was het maar zo zwart/wit. Een woordje uitleg!

Er zijn duizenden soorten synthetische vezels (Gore Tex, Kevlar, Polyester, Rayon, Spandex, Vinyl, Ultrasuede, nylon, etc), maar uiteindelijk zijn ze gemaakt uit plastiek. En plastiek heeft als basis olie. Dat is al direct een puntje tegen synthestisch. Maar synthetisch gaat langer mee … we zetten alles op een rijtje:

Natuurlijke vezels

Synthetische vezels

Gemaakt van natuurlijke materialen, bijv. katoen ... Gemaakt van petrochemische stoffen.
... maar katoen wordt ook besproeid met pesticiden. ... sommige stoffen (PFCs) worden gelinkt aan kanker.
Duurder Goedkoper
Moeten ook door verschillende chemische processen Volledig van nul gefabriceerd.
Weinig toepassing Veel toepassingen (brandwerend, projectstoffen, etc)
Meer slijtage Gaat langer mee (zie Martindale of Wyzenbeek)

 

Conclusie:

Natuurlijke vezels zijn mooi als basis, maar hebben toch een beetje plastiek nodig om het beste in zichzelf naar boven te brengen. Ze zorgen voor een langere levensduur en zijn meer slijtvast.

Het is onmogelijk te weten hoeveel chemische stoffen er in textiel zit. Of hoeveel kinderhandjes er aan gewerkt hebben. Zelfs ‘bio’ of ‘organisch’ is voor textiel niet betrouwbaar. Wil je 100% zeker zijn? Dan moet je bijna zelf de vezels kweken, de garens draaien, het weefsel weven.

CouleurCouleur werkt daarom graag met Belgische familiebedrijven, zoals Mobus en Vano. Zo reduceren we al een stukje van de ecologische voetdruk van het transport. We stimuleren ook de Belgische economie! Maar er is nog werk aan de winkel...

Leder versus kunstleer versus vinyl

Nog zo'n vaak voorkomende vraag. Maar we gaan het heel simpel houden:

Vinyl is plastiek.

Resistent voor bacteriën en gemakkelijk in onderhoud
Erg goedkoop
Ademt niet
Het is plastiek: voelt aan als plastiek en ziet eruit als plastiek.


Vinyl is een ongelofelijk product in de juiste omgeving: als vloer, als chirurgische handschoen of als catheder. Maar niet als gezellige sofa-bekleding.

 

Kunstleer (ook simili of skai genoemd)

Eerst en vooral - kunstleer is niet noodzakelijker een mindere kwaliteit dan echt leer! Om het leder te imiteren, wordt een laagje kunststof gedrukt op stof, eventueel met een patroon.

 Diervriendelijker en mileuvriendelijker: leer looien vraagt kleuren vraagt enorme hoeveelheden gevaarlijke chemicaliën.

Ziet er net als echt leer uit
Goedkoper dan leer, maar duurder als vinyl
Onderhoudsvriendelijk
Je mist wel die typische geur van leer
Geen patine na verloop van tijdHoe zie je nu het verschil? 

 • Kunstleer - de onderkant is stof. Een klein beetje elastisch. Perfecte rand.
 • Vinyl - onderkant en bovenkant plastiek. Weinig rek op.
 • Leer - raffelige rand.
Is het veilig winkelen op jullie site?

Bestellen bij CouleurCouleur is 100% veilig. Al uw persoonlijke gegevens, met inbegrip van uw naam, adres, bestelhistoriek en kredietkaartnummer, worden versleuteld via een veilige server software (SSL) om een maximale veiligheid te verzekeren. Bijgevolg kan uw informatie niet onderschept worden bij het doorsturen ervan naar onze website.

Hoe kan ik een bestelling annuleren?

U kunt een bestelling annuleren door een mail te sturen naar julie@couleurcouleur.com of telefonisch contact op te nemen via 0472/42.56.79. Vergeet uw ordernummer niet te vermelden! Mocht u de bestelling reeds betaald hebben, dan zullen wij het bedrag zo snel mogelijk terugstorten.

Kan ik betalen met EcoCheques?

Ja, dat kan! Iets laten herstofferen is erg milieuvriendelijk: je hergebruikt in plaats van een nieuw stuk aan te kopen. Als je je onlinebestelling wil betalen met EcoCheques, selecteer dan bij het uitchecken eenvoudig als betaalmethode "EcoCheques" en wij nemen daarna via mail contact met je op. We ontvangen de ecocheques liefst per post via een aangetekende zending. Dat is het veiligst en zo heb je in principe binnen 3 tot 5 werkdagen je bestelling in huis. Bij vragen of voor meer info: julie@couleurcouleur.com.

Ik wil een bestelling annuleren, maar deze werd reeds verstuurd?

U kunt ons laten weten dat u van de verkoop afziet via julie@couleurcouleur.com. Daarna dient u de goederen, voldoende gefrankeerd, via de gewone post, met een kopie van de factuur, terug te sturen naar het volgende adres: CouleurCouleur – Van Overbekelaan 41 – 1083 Ganshoren. Om ons in staat te stellen de terugbetaling uit te voeren, gelieve ook uw rekeningnummer mee te delen. Bij ontvangst van uw retour maken wij een kredietnota op en storten het reeds betaalde bedrag zo snel mogelijk terug. Wij kunnen een retour echter weigeren wanneer het product reeds geopend werd of wanneer het product door de klant beschadigd werd.

Hoeveel verzendingskosten moet ik betalen?

Niets. Levering is helemaal gratis.

Kunnen jullie mijn bestelling naar een ander adres opsturen?

U kunt bij het invullen van uw gegevens een ander leveringsadres kiezen dan het facturatieadres. De factuur zal dan aan u gericht zijn, maar het pakje met de producten zal worden afgegeven op het door u gekozen leveringsadres. Wij raden aan om steeds een leveringsadres te kiezen waar iemand aanwezig is tussen 09 en 17 uur, want dan wordt het pakket geleverd.

Hoe kan ik een artikel terugsturen?

De Belgische wet op de handelspraktijken en de informatie en de bescherming van de consument, laat de aankoper toe binnen de 14 dagen na ontvangst van het product de verkoper te informeren dat hij/zij van de verkoop afziet. De goederen dienen (ongeopend) te volgen binnen een aanvaardbare termijn na deze kennisgeving (3 werkdagen).
U kunt ons laten weten dat u van de verkoop afziet via julie@couleurcouleur.com. Daarna dient u de goederen, voldoende gefrankeerd, via de gewone post, met een kopie van de factuur, terug te sturen naar het volgende adres:

CouleurCouleur
Van Overbekelaan 41
1083 Ganshoren

Om ons in staat te stellen de eventuele terugbetaling uit te voeren, gelieve ook uw rekeningnummer mee te delen. Bij ontvangst van uw retour maken wij een kredietnota op en storten wij het reeds betaalde bedrag zo snel mogelijk terug. Wij kunnen een retour echter weigeren wanneer het product reeds geopend werd of wanneer het product door de klant beschadigd werd.

Ik ontving een beschadigd artikel, wat nu?

Mocht u een product ontvangen dat beschadigd is, dan dient u ons hiervan volgens de gewone retourprocedure op de hoogte te brengen en het product op dezelfde manier als andere retours terug te sturen. In dit geval zullen wij u echter ook de transportkosten, voor verzending via gewone post, terugbetalen.

Ik heb een ander artikel ontvangen dan ik besteld heb, wat nu?

Mocht u een product ontvangen dat u niet besteld hebt, dan dient u ons hiervan volgens de gewone retourprocedure op de hoogte te brengen en het product op dezelfde manier als andere retours terug te sturen. In dit geval zullen wij u echter ook de transportkosten, voor verzending via gewone post, terugbetalen.
 

Kan ik een ander artikel in de plaats bestellen?

Wij kunnen jammer genoeg geen artikelen ruilen. Als u een besteld artikel wilt ruilen voor een ander, gelieve dan het bestelde artikel te annuleren of terug te sturen en een nieuw order te plaatsen voor het nieuwe artikel. U voert dan een nieuwe betaling uit voor het nieuwe artikel en wij betalen u het eerste artikel terug, mocht u dat reeds betaald hebben.

Ik heb een artikel teruggestuurd, maar nog geen terugbetaling ontvangen?

Vanaf het moment dat wij uw retourzending ontvangen hebben en gecontroleerd hebben of deze in orde is, wordt de terugbetaling zo snel mogelijk uitgevoerd. Mocht u na enige tijd nog geen betaling ontvangen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren via julie@couleurcouleur.com.